“Hidup ini umpama roda, sekejap kita di atas dan sekejap kita di bawah..meskipun kita berada di bawah jangan pernah berputus asa dan berusaha bersungguh-sungguh untuk menggerakkan roda hidup kita agar kembali berputar ke depan ke destinasi yang ditujui dalam mencapai kebahagiaan dan kecemerlangan hidup dalam redha Allah swt…”

(◕‿◕✿) THANK YOU. I'LL FOLLOW YOU BACK!!!

ORANG DEPAN ORANG BELAKANG


ORANG DEPAN ORANG BELAKANG

Orang depan , maksudnya adalah orang yang memulakan sesuatu. Dia mengambil inisiatif sendiri, punya idea dan keberanian membuat apa orang lain tak buat, tak terfikir nak buat atau melakukan perkara yang orang takut-takut nak buat.
Orang-orang yang ada sikap sebegitu biasanya adalah ketua atau usahawan. Pendek kata, mereka adalah leader (si pemimpin).
Orang belakang adalah orang yang lebih suka mengikut. Dia sentiasa ok. Bila ditanya mana satu pilihannya, jawapannya "mana-mana saja". Kata lain, mereka ni adalah follower (si pengikut).
Apa beza keduanya?
Paling ketara, leaders membuat sesuatu terjadi hasil garapan idea dan kreativiti mereka, manakala followers lebih suka melihat sesuatu terjadi, berkata tentangnya kemudian mengikut mana-mana yang dia suka.
Anda yang mana satu? Orang depan atau orang belakang? Pembayang: untuk nak jadi orang cemerlang dalam hidup, nak ada kebahagiaan hidup, kita MESTI berubah jadi orang depan !


Pecah Kaca..Pecah Cermin..Sudah Baca..Sila lah Komen.. :)

0 si comel rama-rama:

Post a Comment

Sila berhemah dalam memberi setiap komen atau cadangan. Terima kasih kerana menghargai blog ini.
Setiap ilmu yang dikongsikan ada manfaatnya.
Boleh menggunakan tag HTML seperti:
<b>, <i>, <a>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...