“Hidup ini umpama roda, sekejap kita di atas dan sekejap kita di bawah..meskipun kita berada di bawah jangan pernah berputus asa dan berusaha bersungguh-sungguh untuk menggerakkan roda hidup kita agar kembali berputar ke depan ke destinasi yang ditujui dalam mencapai kebahagiaan dan kecemerlangan hidup dalam redha Allah swt…”

(◕‿◕✿) THANK YOU. I'LL FOLLOW YOU BACK!!!

HATI EMAS


HATI EMAS

Untuk nak cemerlang, kita perlu ada hati emas. Emas, warnanya berkilau dan disukai ramai orang.
Hati emas, maksudnya, biar hati kita terang berkilau dengan sinar ilmu, ketenangan, kemurahan, kecemerlangan. Biasanya, orang cemerlang adalah mereka yang cinta ilmu, sentiasa tenang dalam apa jua keadaan dan mereka murah memberi apa yang mereka ada, bahkan tak pernah risau ia akan habis.
Orang yang ada hati emas disukai ramai kerana akhlaknya. Mereka cukup menonjol kerana memiliki peribadi memikat, disenang semua orang, ibarat mendampingi sebondong emas. Orang cukup senang hati setiap kali bersama mereka atau tiap kali mereka ada.
Seperti emas yang sukar ditemui, begitu juga dengan orang yang ada hati emas. Mereka cukup sukar ditemui, mungkin hanya ada satu dalam seribu.
Pada pendapat Anda, bagaimana cara kita merubah diri untuk membina peribadi berhati emas? Di mana nak bermula, adakah bermula dari komunikasi, kualiti kerja, sukan atau pencapaian akademik?
Agak-agak, cemana cara yang difikirkan sesuai? Siapakah idola ‘hati emas’ yang boleh dijadikan contoh ikutan Anda?Pecah Kaca..Pecah Cermin..Sudah Baca..Sila lah Komen.. :)

0 si comel rama-rama:

Post a Comment

Sila berhemah dalam memberi setiap komen atau cadangan. Terima kasih kerana menghargai blog ini.
Setiap ilmu yang dikongsikan ada manfaatnya.
Boleh menggunakan tag HTML seperti:
<b>, <i>, <a>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...