“Hidup ini umpama roda, sekejap kita di atas dan sekejap kita di bawah..meskipun kita berada di bawah jangan pernah berputus asa dan berusaha bersungguh-sungguh untuk menggerakkan roda hidup kita agar kembali berputar ke depan ke destinasi yang ditujui dalam mencapai kebahagiaan dan kecemerlangan hidup dalam redha Allah swt…”

(◕‿◕✿) THANK YOU. I'LL FOLLOW YOU BACK!!!

PANDUAN BAJET UNTUK KAWIN


Bajet Kahwin - Sedikit Panduan Bagi Yang Nak Kawen

Panduan kahwin bagi yg belum kahwin atau Yang nak kahwin lagi..Ok.. sekarang nie ada yg nak dekat kahwin ataupun ramai yg ader plan nak kahwin. Sumer orang tahu lah persiapan untuk kahwin bukannya mudah banyak persiapan yg perlu di adakan... . ia memerlukan satu perancangan yg cukup teliti bagi kedua-dua belah pihak.

So ader orang yg tak jadi kahwin pasal nak kahwin. Kalau kahwinmestilah nak buat majlis Walimah... untuk mereka yg tak tahu, majlis walimah ialah majlis sambutan hari perkahwinan dimana sanak saudara sahabat handai jirantetangga dijemput hadir makan bersama.
Pasangan sekarang lebih stress memikirkan majlis ini daripada memikirkan masa depan dan hala tujuan hidup bersama selepas nikah.
Ok berikut adalah sedikit sebanyak panduan dan kos untuk persiapan majlis ini. Supaya menjadi pedoman untuk mereka yg ingin berkahwin dan yg ingin berkahwin lagi.

1. Kadi

At least 6 months before the proposed nikah date korang mesti kena pergi kat jabatan, and bila korang gi register korangmistilah dah tahu asas kahwin yg akan diberikan,tarikh dan tempat nikah. Lepas register orang bolehlah book kadi. Sorang je book... . jgn dua dua gi book plak.
Kos kadi : RM80++


2. Kursus Rumahtangga

Kener pergi... . kalau tak pergi korang takleh amek sijil nikah. Tapi when u go and collect the sijil nikah at Jabatan they neverask for the sijil kursus... . whatever it is kanbaik kalau korang pergi attend the kursus. walaupun kiter dah terer dlmbab rumahtangger tapi ader baiknyer kalau kiterrefresh balik aper yg telah kiter ketahui.
Kos kursus : around RM80 for the whole session (tengok tempat)


3. Book Mak Andam

Mak Andam is one of the most important people dalam perkahwinan. Nakowang pompan... .. pilih mak andam boleh makan ahun lamernyer. Of courselah, lelaki nak amek mak andam buat aper sey.At least six months misti nak book... later thanthat u might have a problem finding one... .. kalau ader pun mak andam dari Kreta Ayer Chinese Dance Troupe.
Kos : RM1200 (tengok baju aper... kalau ader baju batman atau otromen(mungkin mahal sikit)


4. Photographer

Selalunyer mak andam akan rekomenkan photographer sekali. Kalau takkorang kenerlah carik sendiri. Sekarang owangmelayu dah pandai... . dah pandai amek studio, dah pandai amek outdoor. Gambar xxxxl je belom owang try.
Kos : RM800


5. Kompang/Hadrah

Unless korang nak pakai loktang takyah panggil kompang. Kalau nakpanggil at least 3 mths notice.
Kos : RM300


6. Dekorasi Blok& Pelamin

Sekarang sudah canggih... kolong blok diorang transform jadi macamistana Taj Mahal... . kalau tak pun jadi macam lori cinamati... . letak kacang samer kuaci sudah original beb... . tinggal nakcampak kerander je kat tengah-tengah. Macam-macam design macam macam pattern.
Kos : RM1000


7. Tukang Masak and Khemah Kosi Meja

Tukang masak mesti ader beb... kalau takder camner owang nak makan?Lainlah kalau korang buat majlis kat Mac Donald's.
Kos : RM7000 (tengok kepaler yg datang)


8. Kereta

Unless korang nak gi bertandang jalan kaki takyahlah sewa kereter.(*naik basikal bleh gaks..) Kalau nak sewa, kenerlah sewa yg special punyer... Merc ke?... Jag ke?. kira ygbesau punyer kereter lah. Janganlah plak badan korang besau abih sewaKancil... ... sampai besok pun takleh masok!
Kos : RM300


9. DJ/Karaoke

Kalau majlis senyap dan sunyi je taklah meriah kan? Lazimnyer owangakan engage DJ/ Karaoke services. Ader jugak ygamek band industan, brass band. At least 6 mths mesti nak kener book.
Kos :RM850 (dengan dinner sekali)


10. Berkat

Kira door gift lah. Yg biaser telur rebus owang kasi... tapi sekarangdah maju... diorang lagi kreatif... ader yg kasi tuala, sabun,buku, cokelat, agar-agar, mangkok, gelas,surah Yasin, etc etc.
Kos : RM3000++


11. Miscellaneous

Perkara perkara kecik owang selalu overlook... perkara perkara kecikginilah yg selalu membuat kocek kiter tebakar. Bender-bender seperti Bunga Pahar, Sireh Dara, Kek, Sabun, Rokok Rewang, Sewakolong blok, Tuala rewang, pisau rewang,barang-barang hantaran, cadar, kelambu, langsir, carpet, bill, lauk pauk preand post majlis, plastik buat bungkusan, kad jemputan... ...
Kos : RM2500++


JUMLAH KESELURUHAN
RM17,110

Tidak termasuk hantaran lagi. SELAMAT PENGANTIN BARU


post signature


Pecah Kaca..Pecah Cermin..Sudah Baca..Sila lah Komen.. :)

0 si comel rama-rama:

Post a Comment

Sila berhemah dalam memberi setiap komen atau cadangan. Terima kasih kerana menghargai blog ini.
Setiap ilmu yang dikongsikan ada manfaatnya.
Boleh menggunakan tag HTML seperti:
<b>, <i>, <a>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...