“Hidup ini umpama roda, sekejap kita di atas dan sekejap kita di bawah..meskipun kita berada di bawah jangan pernah berputus asa dan berusaha bersungguh-sungguh untuk menggerakkan roda hidup kita agar kembali berputar ke depan ke destinasi yang ditujui dalam mencapai kebahagiaan dan kecemerlangan hidup dalam redha Allah swt…”

(◕‿◕✿) THANK YOU. I'LL FOLLOW YOU BACK!!!

ELAK DARIPADA WIDGET HILANG


Biasanya bila kita upload template, akan terpapar amaran yg diberikan iaitu widget2 kita akan lost atau hilang! Berikut adalah cara2 nya:

1. Pergi kat Layout -> Edit HTML

2. Kemudian search widget2nya dulu kat bahagian Sidebar <b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'>
. Kalau korang punye widget2 ada kat Header ker, Main-Wrapper (Blog) ker atau Footer ker, copykan kesemuanya utk elakkan daripada hilang.

3. Contoh: highlightkan dan copy semua widget2 kesayangan dan letakkan dalam notepad untuk sementara macam gambar kat bawah:


4. Kemudian upload template baru, dan akan terpapar satu amaran seperti gambar di bawah:



5. Tips. Jangan klik Confirm & Save!

6. Kemudian cari balek
dan pastekan balek widget2 yang aku simpan dalam Notepad tadi di bawahnye.



7. Kemudian Save Template. Bukan Confirm and Save.

8. Jika ada widget2 id yang sama, tukarkan saja id yang lain. contoh: kalau dah ada widget ID HTML1, aku tukarkan kepada HTML2 atau HTML10 ker.. sebab widget2 ni kalau ada ID yang sama memang xbleh bersama sampai2 bila..

9. Kesimpulannye, widget2 takkan hilang dan xperlu risau lagi setiap kali upload Template yang baru.


p/s: Sila cuba di blog test (masukkan widget2 tambahan dan upload template) dulu sebelum buat di blog yang betul. Baca Bismillah sebelum nak buat. ehehe..

SUMBER: iEn

post signature




Pecah Kaca..Pecah Cermin..Sudah Baca..Sila lah Komen.. :)

0 si comel rama-rama:

Post a Comment

Sila berhemah dalam memberi setiap komen atau cadangan. Terima kasih kerana menghargai blog ini.
Setiap ilmu yang dikongsikan ada manfaatnya.
Boleh menggunakan tag HTML seperti:
<b>, <i>, <a>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...